De blå ljusen på ett utryckningsfordon.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
HERRLJUNGA

Salpetersyra läckte vid Gäsene Mejeri

Ett kärl på Gäsene Mejeri läckte salpetersyra under julaftons eftermiddag. Området spärrades av och vid 17.30-tiden var syran tömd till andra kärl.

En förbipasserade larmade räddningstjänsten vid 13-tiden efter att ha sett orange rök och känt en stickande lukt i luften.

Det ska inte röra sig om en brand utan ett kemikalieutsläpp, enligt räddningstjänsten. Området kring mejeriet har spärrats av. 

Salpeter är ett starkt frätande medel. 

– Men i nuläget ska det inte vara någon fara för människor i närheten. Vi har en gynnsam vind, säger Tomas Svantesson, räddningschef i beredskap på Herrljunga räddningstjänst. Men om vinden vänder kan vi behöva gå ut med en varning.

Området spärrades av och vid 17.30-tiden var allt uppstädat och klart på platsen. Syran tömdes till andra kärl och hämtades sedan av en sugbil.

– Det är oklart vad som orsakat läckaget och det kommer nu att undersökas vidare, säger Jonas Myrén, räddningschef i beredskap.

Ingen person arbetade på mejeriet när läckaget inträffade, och det finns inga personskador, enligt räddningstjänsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista