Varningstriangel med texten olycka utställd på en snötäckt väg
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
LJUNG

Oklart hur salpetersyra kunde läcka ut

1:07 min

En behållare med 1 000 liter starkt frätande salpetersyra började läcka på Gäsene mejeri igår, men hur det kunde ske är oklart.

– Det får utredningen visa, vi kunde inte komma intill igår, på grund av räddningsarbetet, säger Claes Persson, vd för Gäsene mejeri.

Det var vid 13-tiden igår som det bildades orange rök och en stickande lukt kändes inifrån mejeriets diskrum. Salpetersyra är starkt frätande och används i mejeriet för att rengöra systemen.

Mejeriet hade ett planerat stopp i tillverkningen på julafton men det var ändå personal i lokalerna, som jobbade med att packa ost. Det var en av dem som först kände röken.

– Hon agerade väldigt bra, stängde dörren till diskrummet och öppnade sedan portarna, säger vd Claes Persson.

Den anställde kan ha andats in rök och uppmanades av räddningstjänsten att uppsöka vård för kontroll men ska inte ha blivit skadad.

På mejeriet förvaras just nu 150 000 liter mjölk, produktionen måste återupptas i kväll annars måste mjölken transporteras till något annat mejeri.

– Som tur var det inte så stora skador som befarat så vi kan köra igång igen, säger Claes Persson, vd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista