Peter Ulleryd. Foto: P4 Sjuhärad
Peter Ulleryd. Foto: P4 Sjuhärad
SMITTA

Risk finns att mässling når Sjuhärad

0:58 min

Ett hundratal personer i Göteborg kan ha smittats av mässling, en av världens mest smittsamma sjukdomar, nu har oron börjat sprida sig.

Hittills har sju fall av mässling konstaterats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg sedan en man insjuknade för en vecka sedan. Smittspårning pågår, och man har kunnat konstatera att fem av de sjuka hade haft kontakt med den insjuknade mannen.

– Mässling är den allvarligaste barnsjukdomen och har man andra sjukdomar eller är nedsatt ska man söka läkarvård genom 1177, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Han betonar att man inte ska söka sig till akutmottagningar eller ställen där man riskerar att träffa andra sjuka personer.

– Sjukvårdsupplysningen dirigerar vidare till rätt vårdgivare, säger Peter Ulleryd.

Mässling orsakas av virus, den går över på en dryg vecka och det finns ingen medicin mot sjukdomen. Typiska symptom är hög feber och fläckar på huden. Har man haft den som barn får man den inte igen. Är man vaccinerad två gånger har man i stort sett fullgott skydd. Har man bara fått en vaccination kan man få en mildare variant av mässling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista