Sahlgrenska huvudentrén. Joel Eriksson/Sveriges Radio
Sahlgrenska huvudentrén. Joel Eriksson/Sveriges Radio

Sahlgrenska i stabsläge efter utbrott av mässling

1:17 min

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har gått upp i stabsläge. Flera konstaterade fall av mässling har upptäckts.

– Smittspårning pågår. Vi har identifierat alla som kan ha utsatts och kontaktar personer nu. Det kan röra sig om flera hundra personer som utsatts för smittan, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, till TT.

Ett fall av smittan upptäcktes i början av december och sedan dess har ytterligare sex personer insjuknat. Däribland vårdpersonal.

– Men det är personer som har rört sig samhället och sedan sökt vård. Det sista fallet har pågått den senaste veckan över julhelgen säger han.

Sjukhuset har med anledning av mässlingsutbrottet gått i beredskapsläge, där de informerat all personal om läget och ökat sjukhusets kapacitet att analycera prover. De har också kallat in extrapersonal för att snabbt kunna identifiera misstänkta mässlingsfall.

TT har varit i kontakt med en mamma som blev uppringd av Sahlgrenskas personal.

– De sade att det varit fall av mässlingen och eftersom mina barn är så pass små måste de vaccineras inom 72 timmar.

Detta oroar henne eftersom mässlingen är en mycket smittsam sjukdom.

– Ja, ju mer man har tänkt på det efteråt desto mer frågor dyker det upp.

Mässling är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Sjukdomen kan leda till feber, ögonirritation och besvär i luftstrupen. I vissa fall kan besvären blir allvarligare, i 1 av 1000 fall kan det leda till hjärninflammation med bestående skador.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan 1971 och en stor del av befolkningen är vaccinerade.

Under 2000-talet har knappt 60 fall av mässling rapporterats årligen. I alla fall finns en koppling till smittan utomlands. De flesta som drabbas är ovaccinerade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista