Hela området har stängslats in och vaktkuren, den blå byggnaden, är bemannad alla dygnets timmar. Säkerheten är mycket stor kring bygget.
Byggarbeten på Sobacken. Foto: Pär Sandin/Arkiv

Borås energi anlitade servicekontoret utan upphandling

3:30 min

Borås energi och miljö har anlitat Borås stads servicekontor utan att upphandla som de borde ha gjort. Det skriver förre vd:n i ett mejl.

P4 Sjuhärad har tagit del av ett mejl som skickades av Borås energi och miljös förre vd Gunnar Peters till bolagsstyrelsens presidium.

I mejlet informerar Gunnar Peters om att Borås energi och miljö har anlitat servicekontoret för en del jobb på Sobacken "utan att upphandla enligt konstens alla regler".

När P4 Sjuhärad granskar arbeten som servicekontoret utfört åt Borås energi och miljö hittar vi en en flytt av en gasledning på Sobacken, som inte upphandlats. Kostnaden för det jobbet uppgick till runt 20 miljoner kronor.

Enligt Borås energi och milljös kommunikationschef Jonas Holmberg behövde dock bolaget inte upphandla flytten av gasledningen utan kunde avropa det från det ramavtal bolaget då hade med servicekontoret gällande drift och underhåll av VA-anläggningen. 

Arbetena som Gunnar Peters syftar på handlar istället om vissa tilläggsarbeten till jobbet med gasledningen, säger Jonas Holmberg. Men han delar inte Gunnar Peters bild att de arbetena borde ha upphandlats. 

– Nej, när vi tittar på vilka delprojekt som gjordes där ute så var det många moment som ändå hade hamnat på ramavtalet med servicekontoret i detta fallet. 

P4 Sjuhärad har inte lyckats nå Gunnar Peters för en kommentar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista