köttfärs
En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur, enligt länsveterinären. Foto: Anders Wiklund/TT.

Fel kött i var tredje köttfärs

Myndigheterna i Västra Götaland och Halland genomförde 2017 kontroller av butiksmalen nöt- och blandfärs samt oxfilé som serverades på pizzerior, och fann stora brister i hur köttet hanterats.

"En tredjedel av analyserna visade att nötfärsen även innehöll kött från andra djur", säger länsveterinär Emma Andersson på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, i ett pressmeddelande.

Det rör sig i flera fall om gris och i något fall om får och get. En tredjedel respektive en fjärdedel av färsen innehåller även mer av proteinet kollagen och fett än vad som står angivet på förpackningarna.

"Vi misstänker att det rör sig om bristande rutiner under rengöring av köttkvarnarna", säger Emma Andersson.

Vid kontroll av oxfilé-pizzor fann man bara ett fall där köttslaget avvek, men det är oklart vilket djur det rör sig om.

Kontrollarbetet fortsätter 2018-2019.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista