Bengts flyttlass och pengar försvann - misstänkta slipper fängelse

1:37 min

Igår kom domen mot den flyttfirma i Alingsås där sex personer åtalats för att ha svindlat ett 20-tal flyttkunder på stora summor.

Det blev inga fängelsestraff för de sex personer som misstänktes ha svindlat ett stort antal människor över hela landet med hjälp av falska flyttfirmor. Bara en begränsad del kunde bevisas i domstol anser Alingsås tingsrätt.

Tre av de åtalade fälls idag för några mindre allvarliga brott i samband med verksamheten, till böter och villkorlig dom.

– Vi förstår ingenting av hur det kan bli så, säger Bengt Karlholm som själv blev utsatt för firman.

Än så länge är det oklart om de åtalade frias också för de brott som begåtts mot Bengt, det beskedet kommer i en annan dom. Men 20-talet drabbade har nu fått besked om att deras försvunna flyttlass och pengar inte leder till fängelsestraff för de åtalade.

En tredjedel av Bengts bohag kom till slut tillrätta, trasigt eller skadat. Men för att ens nå så långt fick Bengt själv ge sig in det lager där alla saker hamnade.

– Där stod möblerna huller om buller från mängder av kunder. Vi hittade en och annan stol, ett bord var sönderslaget. De har bara kastat in grejerna. 

Bengt Karlholm och hans hustru får inget tillbaka genom sin försäkring är beskedet därifrån. Flyttfirman som hade flera olika hemsidor och företagsnamn var oförsäkrad.

Alingsås tingsrätt förklarar att det till stor del beror på att åklagarens gärningsbeskrivningar varit oklara, och att därför varit svårt att konstatera vem som gjort sig skyldig till vad.

Större delen av brotten ägde rum under 2017, men åtalet omfattar även brott som begåtts under åren 2015 och 2016.

Vid 28 olika tillfällen, de allra flesta under 2017, ska de sex männen enligt åtalet på olika sätt försökt bedra 23 olika personer som anlitat dem.

Enligt åtalet ska bedrägeriet bland annat bestått av att ett offer utsattes för utpressning enligt åtalet. Mannen fick bland annat höra att han hade barn och barnbarn och fick frågan om han inte var rädd om dem.

I flera fall ska kundernas bohag ha använts som förhandlingsmedel. För att få tillbaks sina saker var de tvungna att betala.

Firman har under perioden gått under flera namn, Göteborgs flyttbyrå, Flyttnord och Kronans flytt, bland annat.