Äldre kvinna ser hemtjänstpersonalen i ögonen och ler.
Arkivbild. Foto: Anders Wiklund / TT

Äldre träffar många hemtjänstanställda

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar mycket mellan landets kommuner. I Kumla ligger snittet på 27 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet, enligt ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada).

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, till Nyhetsbyrån Siren.

Så många träffar de äldre i din kommun: 

Bollebygd 16
Borås 16
Herrljunga 18
Mark 19
Svenljunga 14
Tranemo 11
Ulricehamn 12
Vårgårda 14

Statistiken bygger på kommunernas egna mätningar av hur många hemtjänstpersonal som besöker äldre, 65 år och äldre, som får minst två besök om dagen. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte med. Siffror har rapporterats in från 240 kommuner. I sju kommuner, bland annat Piteå, Upplands Väsby och Sorsele, ligger snittet på under tio personer.
– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad, säger Annelie Sundler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".