En ung kvinna med långt rakt blont hår och blå ögon ler mot kameran.
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Elfsborgs spelare hjärtscreenas varje år

1:55 min

Fotbollsspelares hjärthälsa kontrolleras oftare än andra idrottare. Det hävdar Elfsborgs lagläkare, som menar att det är en resursfråga.

Basketstjärnan Dee Ayubas död efter ett akut hjärtstopp har satt blixtbelysning på läkarkontrollerna av landets elitidrottare. Många ställde sig frågan hur en vältränad 31-åring kunde dö plötsligt och också vilken koll klubbarna har på spelarnas hälsa.

Matilda Lundblad, är lagläkare för Elfsborg och sitter också i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och hon säger att spelarna i Elfsborg "screenas" en gång per år efter eventuella hjärtproblem. Helt enligt regelverket för dam- och herrallsvenskan samt superettan. 

– I andra förbund funkar det inte på samma sätt. Det är en resursfråga. Det finns många eldsjälar inom idrotten men de har kanske inte den kunskapen om hjärtsjukdomar, säger Matilda Lundblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista