Ett litet barn vaccineras.
Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT

Yngre barn erbjuds mässlingsvaccin

1:09 min

På grund av mässlingsutbrottet har Smittskydd och Central Barnhälsovård i Västra Götaland beslutat att barn från 12 månaders ålder kommer att erbjudas vaccin mot mässling.

I samband med besök på BVC kommer vaccin mot mässling-påssjuka-röda hund (MPR-vaccin) erbjudas till barn från 12 månaders ålder.

– En riskgrupp för mässling är de allra minsta barnen som ännu inte fått vaccin. Att vaccination erbjuds redan från 12 månaders ålder är en de preventiva åtgärder som vi vidtar för att skydda de som riskerar att bli sjukast när de får mässling. Övriga i samhället bedöms ha ett gott skydd mot mässlingen även om enstaka personer kan vara mottagliga, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän, i ett pressmeddelande. 

De som hör av sig med frågor kring barn mellan 12 och 18 månader kan också erbjudas vaccination. I det nationella vaccinationsprogrammet ges MPR-vaccin vid 18 månaders ålder, men kan ges från 12 månader inom programmets ram.

Mässling är den mest smittsamma sjukdomen vi känner till. Smittan är luftöverförd och kan ske när man befinner sig i samma lokal som en person med mässling i smittsamt skede, skriver Smittskydd och Central Barnhälsovård i Västra Götaland . 

Vaccin är det bästa skyddet mot mässling. Efter två doser är skyddet livslångt, men enstaka personer som är vaccinerade kan ändå insjukna, men detta är ovanligt. Har du haft mässling kan du inte få det igen.

Se om du har skydd mot mässling!
Är du osäker på vad just din åldersgrupp har för skydd mot mässling se här i tabellen(på vgregion.se). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista