Norrby IF mot IK Frej.
Det har ofta varit glest på läktarna i Sjuhärad. Foto: Kristoffer Lidén

Sjuhäradslagen tappar publik

2:14 min

Både Borås basket och Elfsborg har på några år tappat omkring var fjärde åskådare.

Säsongen 2013/2014 hade Borås basket drygt 1650 personer i snitt som kom och såg deras hemmamatcher. De två senaste säsongerna har snittet legat på drygt 1300 personer och hittills i år på strax över 1200.

Också Elfsborg har tappat publik de senaste åren. Enligt klubbens egna siffror, som redovisar sålda biljetter och inte den faktiska publiken, så har publiksnittet sjunkit från drygt 9000 säsongen 2013 till 7000 2017.

Även Mark basket i dambasketligan har tappat publik i år. Från att ha legat på mellan 330 och 350 personer de senaste åren, så är snittet hittils i år 250.

Norrby som förra året hoppades på ett uppsving publikmässigt efter att ha tagit steget upp i Superettan i fotboll, fick bara en blygsam ökning. 2017 var snittet 790 personer, årets innan i division 1 var siffran 722.

Ett lag som däremot ökat sina publikintäkter är Borås AIK Futsal, som ökat från 260 personer i snitt tre år sedan, till närmare 500 i snitt hittills den här säsongen.

Tommy Lindqvist, före detta baskettränare i M7, går ofta på Borås baskets matcher. Han menar att idrottsklubbar aldrig får slå sig till ro när det kommer till publikfrågan.

Det är att göra det för enkelt för sig att bara konstatera att Sjuhäradsborna är medgångssupportrar som slutar gå på matcher när laget spelar dåligt, menar han. 

– Man måste se det bredare och se på vad man gör för att få folk att komma. Jag tycker att man ska jobba mer nära skolor. Låta spelarna besöka skolor för att skapa intresse, säger Tommy Lindqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista