En bild inifrån en bil där Ronny Kristensson sitter och kör iförd en orange reflexjacka med ena handen på ratten. Utanför vindrutan syns ett stort flygplan.
1 av 3
Ronny Kristensson spenderar en hel del tid i sin bil ute på landningsbanan på flygplatsen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
En stor gul bil med texten "wildlife control" i stora svarta bokstäver. Vid bakluckan syns Ronny Kristensson iklädd en orange/rosa reflexjacka.
2 av 3
Ronny Kristenssons bil är specialbygd och kan lätt ta sig fram i terrängen runt flygplatsen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio
På förarsidan inne i en bil sitter Ronny Kristensson i en orange reflexjacka, bakom honom syns en bur med plexiglasvägg där hunden Blixten sitter.
3 av 3
Ronny Kristensson har ofta med sig hunden Blixten på jobbet. Han är tränad för att hämta fåglar som ibland tvingas skjutas om de inte går att skrämma bort. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
FLYGSÄKERHET

Han förhindrar kollisioner i luften

3:07 min

För att förhindra att flygplan och fåglar krockar i luften pågår ett omfattande arbete på Landvetter flygplats.

Fåglarna skräms bort med varningsläten, gaskanoner och andra ljud. Gräsytor anpassas också så att de inte lockas till området, till exempel klipps det i en viss längd så att fåglarna inte vill landa och så att det inte lockar insekter som de vill äta. 

Genom det förebyggande arbetet och att ständigt föra statistik på vilka arter som rör sig var och när, så har kollisionerna minskat med drygt 40% de senaste två säsongerna. 

 – Jag tycker vi har lyckats bra, det är ett viktigt arbetes, säger Ronny Kristensson, ansvarig för skyddsjakt och viltkontroll på Landvetter flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista