Gratäng på aubergine och squash med fetaost
Gratäng på aubergine och squash med fetaost. Foto: Kristin Karlsson / P4 Sjuhärad
RADIOKOCKEN

Grön gratäng med fetaost

Många har kanske lovat att äta mer grönt under 2018 - dagens kock hjälper dig hålla det där löftet med en mumsig gratäng.

Gratäng på aubergine och squash med fetaost

4 personer

  • 400 g aubergine
  • 400 g squash
  • Olivolja
  • 4 större tomater
  • 2 gula lökar
  • 150 g fetaost
  • 1 dl finhackad persilja
  • 100 g riven ost
  • 2 dl vispgrädde
  • 0.5 dl mjölk
  • Salt och peppar efter smak

1. Skiva auberginen och squash i centermeter stora skivor. Lägg på en smord ugnsform.

2. Pensla olivolja och salta skivorna på båda sidorna. Baka i ugnen på 200 grader tills dom fått en fin färg.

3. Skär löken i tunna skivor och stek i olja på medelhög värme tills dom fått lite färg.

4. Skiva tomaterna och finhacka persiljan.

5. Lägg ett lager ugnsbakad aubergine och squash i en ugnsform, sedan hälften av löken, tomat och persilja.Smula på fetaost.

6. Lägg på ett sista lager Aubergine, squash,lök, tomat, persilja, fetaost och avsluta med rivna osten.

7. Blanda grädden och mjölken och häll över i formen och ställ in i ugnen på 200 grader i ugnen i ca 30 minuter eller tills gratängen fått en fin färg.

Servera en fräsch sallad till gratängen

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".