Polisen har bevakning på aktion från NMR
Polisen har bevakning på aktion från NMR på Järntorget. Foto: P4 Göteborg

15 från nazistiska NMR omhändertagna i Göteborg

Polisen: Vår beredskap är god
0:58 min

15 personer från nazistiska NMR har omhändertagits och fyra anmälningar om brott mot ordningslagen har gjorts efter att NMR manifesterat i Göteborg.

Vid 14-tiden på lördagen hade totalt 17 personer omhändertagits, misstänkta för störande av den allmänna ordningen. Av dem handlar det enligt polisen om 15 från nazistiska NMR och om två motdemonstranter.

Detta skedde efter konfrontationer mellan grupper i närheten av Korsgatan och Kungsgatan i centrala Göteborg. 

– De har förts till polisstationen och kommer att höras. Hittar vi inget som kan knyta dem till något brott kommer de att släppas efter sex timmar, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Vid 14-tiden kallades ambulans till Gustav Adolfs torg efter att två motdemonstranter uppgetts ha skadats.

– De ska ha blivit misshandlade och vi vet inte hur det gått men hade de skadats allvarligt borde vi fått veta det, säger Hans Lippens.

Det var vid lunchtid som nazistiska NMR visade sig med fanor och genom att dela ut flygblad på flera platser i centrala Göteborg. Det började lugnt.

Enligt polisen handlar det om fyra icke tillståndsgivna manifestationer som nu anmälts.

– Vi har upprättat fyra anmälningar om brott mot ordningslagen och vi har tagit video- och fotodokumentation, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Vid 15-tiden uppgav polis att läget åter var under kontroll.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".