jan thorsson, vårgårdabostäder
1 av 2
Vårgårdabostäders vd Jan Thorsson menar att satsningen på de energisnåla, självförsörjande husen kommer att sätta Vårgårda på kartan. Foto: Joel Wendle
jan thorsson, vårgårdabostäder
2 av 2
Jan Thorsson förklarar med hjälp av en modell hur tekniken för lagring av el från sommaren till vintern fungerar. Foto: Joel Wendle
VÅRGÅRDA

Unik satsning på självförsörjande hus

3:03 min

Vårgårdabostäder blir första fastighetsbolag i landet att göra flerbostadshus självförsörjande på el med hjälp av bränslecellsteknik.

Med hjälp av en unik energilösning ska sex flerbostadshus på Klockarebolet i Vårgårda bli helt självförsörjande på el för uppvärmning och varmvatten året om.

Systemet utgörs av en solcellsanläggning som producerar ett överskott av el på sommaren. Med hjälp av elen spjälkas vatten till vätgas, som lagras till vinterhalvåret då en bränslecell omvandlar gasen till el. 

– I det här fallet så kommer vi att sätta Vårgårda på kartan. Och vi kommer med råge att möta upp de miljömål vi har, säger Jan Thorsson, vd på det kommunala bostadsbolaget Vårgårdabostäder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".