Lena Matthijs med blommor och en tavla i famnen
2018 års Antigonepristagare, Lena Matthijs, polisområdeschef för Älvsborg. Foto: Fotograf är Jessica Oscarsson.

Facebookande polis fick civilkuragepris

Antigonepriset delades ut för elfte gången på måndagen på Ljungskile folkhögskola. Årets pris gick till Lena Matthijs, polisområdeschef för Älvsborg och hemmahörande i Ulricehamn.

– Det är fantastiskt att få det här priset, och att få komma hit och ta emot det en sådan fantastisk sommardag, säger Lena Matthijs enligt ett pressmeddelande från Ljungskile Folkhögskola. 

Hon får priset efter att hon skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook i juli förra året. I inlägget uttryckte hon skam över att tillhöra det statliga etablissemang som beslutat att utvisa en 17-åriga etiopisk flicka. Flickan hade varit asylsökande i Sverige i fyra år och Lena Matthijs hade varit hennes gode man.

Inlägget delades mer än 9 000 gånger och gillades av fler än 18 000 personer.

Priset bestod av en tavla skapad av studerande vid folkhögskolan, samt 2 460 kronor.  Prissumman donerade Lena Matthijs till FN:s flyktingkommissariat UNHCR, som hjälper flyktingar till en drägligare tillvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista