Utvecklingsstörd glömdes bort

En utvecklingsstörd man har glömts bort vid ett dagcenter i Marks kommun. Efter dagens slut gick personalen hem och han blev inlåst. Misstaget upptäcktes först när personalen  där mannen bor saknade honom.

Händelsen inträffade vid ett dagscenter i Marks kommun. Flera utvecklingsstörda vistades under dagen på dagcenter. Strax innan dagcentret skulle stängas gick mannen på toaletten. Personalen på dagcentret glömde bort honom och avslutade verksamheten för dagen och stängde, låste och gick hem. Kvar var mannen som inte kunde ta sig ut.
Personalen på mannens boende, som brukar hämta mannen vid dagens slut, möttes av låsta dörrar och åkte hem igen. Där började man ringa runt och ringde också till dagverksamheten. Man hoppades att det skulle finnas någon personal som kunde svara på vart mannen tagit vägen. Då var det den utvecklingsstörde mannen som svarade. Han berättade att han var ensam i lokalerna och allt var låst.
Ett allvarligt missförhålande, skriver socialförvaltningen i en rapport. Rutiner har nu införts så att en sådan här händelse inte skall kunna upprepas. Även på andra dagcenter går man igenom rutinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".