Unik öringstam hotas

En unik öringstam i Öresjöarna i Mark hotas nu ett kraftverksbygge. Även den utrotningshotade flodpärlmusslan påverkas. Frågan om kraftverket ska snart avgöras.
Öresjöarna i Marks kommun är dom enda sjöar i hela Viskans tillrinningsområde där man med säkerhet vet att det finns sjölevande öring. Öringar på upp mot tio kilo har fångats i sjön. Men det är i vattendragen runt Öresjön som öringen läger rom och växer upp. Huvudparten av Öresjöns öringar föds i Ljungaån och just där vill nu en Örbybo bygga ett kraftverk. Enligt miljökontoret i Mark, som just nu sitter och arbetar på ett yttrande om kraftverksbygget, är öringens födelseplats hotad och därmed också flodpärlsmusslan, som berdonde av öringen. Försvinner öringen försvinner också flodpärlsmusslan. Trots att det är mycket höga naturvärden som står på spel så är det gamla vattenlagar som reglerar om ett vattenverk ska få byggas. Politikerna i Mark ska i veckan ta ställning till om man skall försöka stoppa kraftverket eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".