Dyr kravmärkt mat i Boråsbutiker

Att köpa kravmärkt mat är fortfarande betydligt dyrare än att välja konventionellt producerade livsmedel. Det visar en undersökning som Radio Sjuhärad gjort i dom stora butikerna i Borås.
En undersökning som Radio Sjuhärad gjort visar att både utbudet och priserna på kravmärkt mat varierar mellan butikerna i Borås. Av 21 kravmärkta varor, både kött- mejeriprodukter, juice och mer förädlade varor som ketchup och kex, så fanns som mest 17 produkter, det var på Coop Forum. På Willys fanns bara sex. City Sparköp och ICA Kvantum, fd Josefssons i Knalleland hade 16 respektive 14 av dom ekologiska varorna. Vissa av dom kravmärkta matvarorna kostar dubbelt så mycket som dom konventionella, som till exempel lök. På mjölken skiljer priset fortfarande lite i en del butiker, men kaffe kostar nästan lika mycket oavsett om man väljer det ekologiska eller det vanliga. Dom elva ekologiska varor som fanns i alla butiker, utom i lågprisaffären Willys, var i genomsnitt ungefär 20 procent dyrare än motsvarande icke-ekologiska. Billigast på den ekologiska maten var Coop Forum.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".