Martin Svensson, Seglora Radiokock
1 av 4
Martin Svensson bjuder på viltgryta i radion. Foto: Tommy Praetorius / Svergies Radio
Martin Svensson bjuder på viltgryta i radion.
2 av 4
Martin Svensson bjuder på viltgryta i radion. Foto: Tommy Praetorius / Svergies Radio
Klart för matlagning.
3 av 4
Foto: Tommy Praetorius / Svergies Radio
En viltgryta i delar.
4 av 4
Foto: Tommy Praetorius / Svergies Radio
RADIOKOCKEN

Laga radiokocken Martins vilda gryta

2:57 min

Martin från Seglora bjuder på en lyxig viltgryta inför helgen - en mustig rätt som är utmärkt både till vardag och fest. 

Älskar du att laga mat, och vill visa vad du kan som radiokock?
Skriv ett par rader om dig själv och vad du skulle vilja bjuda på - skicka till niclas.odengard@sr.se.  >> LÄS MER HÄR.

Viltgryta, för ca 4 personer.  

  • 5-6 potatis
  • 4-500 gram grytbitar viltkött av älg, rådjur dov/kronhjort 
  • 1 stor gul lök 
  • 1 purjolök 
  • 2-3 dl förvälld blandsvamp
  • 1 stor schalottenlök
  • 2 st "lagom" stora paprikor, gul och röd
  • 2-4 morötter
  • 1 dl ärtor frysta
  • Lite haricots efter smak
  • 5 dl vispgrädde
  • Mjölk 
  • Mjöl till redning
  • Salt  
  • Svartpeppar 
  • Lagerblad 
  • Enbär
  • Soja
  • Viltfond efter smak
  1. Bryn grytbitarna i smör och lite olivolja tills de fått en fin färg. Salta och peppra.
  2. Lägg i blandsvampen, och en stund senare löken - bryn dem tillsammans.
  3. Tillsätt halva mängden grädde och lite viltfond. Låt koka in en stund.
  4. Tillsätt morötter och mjölk. Koka sakta och fint tills det börjar tjockna lite.
  5. Tillsätt enbär och lagerblad och låt det sjuda vidare. Smaka av med peppar, och använd soja som salt- och färggivare.
  6. Lägg i ärtor och haricots.
  7. Avsluta eventuellt med att reda grytan med mjöl eller liknande.

Eftersom grytan innehåller mycket grönsaker kan man äta den som den är, eller med potatis. Servera med lingon eller gelé.

Dryck till kan vara vatten, ett rött vin eller ett lite grövre öl. 

Lycka till!

// Martin Svensson, Seglora

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".