Äpplen från en ekologisk butik.
Äpplen från en ekologisk butik. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekomat ingen klimaträddare

1:55 min

Ekologiskt odlad mat kan ha mycket större klimatpåverkan än konventionellt producerat livsmedel. En orsak är att det behövs mer mark att odla ekomat.

Den ekologiska matproduktionen har oftast lägre skörd per hektar, och det beror främst på att den ekologiska odlingen inte tillåter konstgödsel.       

– Jag förespråkar inte att vi ska konstgödsla, spruta och förstöra all mark, men en gyllene medelväg mellan ekologiskt och konventionellt tror jag är bra, säger Oskar Lorentzon, företagsrådgivare på lokalproducerat i Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista