Luul Lundberg, Warda Mahamed Dahir, Habibo Aden. Foto Sara Kvist.

Somaliska kvinnor på rätt kurs

Nu vågar hon följa med sitt barn till vårdcentralen, efter 15 år i Sverige lär sig nu Habibo Aden äntligen svenska och får bättre självförtroende i mötet med det svenska samhället.  

- Förut var det jättesvårt, nu är det mycket bättre. Jag klarar allt själv nu, läkare, tandläkare, samtal, jag följer med på allt, säger Habibo Aden.

SKISS heter projektet där 13 somaliska kvinnor lär sig svenska på ett nytt sätt, kursen som arrangeras tillsammans med somaliska föreningen är bättre än tidigare kurser som Habibo gått. Undervisning på svenska och hemspråket gör att inlärningen går snabbare.
- Det är stor skillnad, för här får de förklara för mig på mitt språk om jag inte fattar på svenska, så det är mycket skillnad, säger en av de andra eleverna Luul Lundberg.

Tidigare satt Luul mer som ett frågetecken när hon inte förstod, nu kan hon få svar på sitt eget språk förklarar hon.

Initiativet till SKISS, somaliska kvinnors och mäns integration i svenska samhället, togs av somaliska föreningen när de märkte att somaliska ungdomar hamnade i problem med kriminalitet och droger på grund av att deras föräldrar inte hade kontroll över vad de gjorde.

Det man gör är att lära ut svenska men även samhällskunskap och hela tiden med stöd på det egna hemspråket.

- Det är många föräldrar som varit rädda förut, vad de ska säga, vad som är rätt, vad som är fel. Här lär de sig hur man uppfostrar i det här nya hemlandet, säger Ahmed Abdulle som är kontaktperson på SKISS.

Orsaken till att det bara är somaliska kvinnor på kursen är att de var i störst behov tyckte man, men under nästa år blir det platser lediga när några kvinnor börjar läsa på komvux och några börjar jobba, då kan man ta in män säger Ahmed Abdulle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".