Liberalerna säger ja till uppgörelsen
Liberalerna säger ja till uppgörelsen. Foto: TT.

Liberalerna säger ja till Löfven som statsminister

0:48 min

Med siffrorna 62-30 sade Liberalernas partiråd ja till överenskommelsen med S, MP och C och att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Ett beslut som kom efter en tre timmar lång maratondebatt.

Nu är det bara Vänsterpartiet som kan stoppa Stefan Löfven.

Men vare sig partistyrelsen eller riksdagsgruppen har varit eniga, även om det finns en klar majoritet i båda för att släppa fram Löfven. 

Björklund sade i sitt inledningstal att partiet hela tiden varit tydliga med att blocköverskridande samarbetet skulle behövas om Alliansen blev mindre än de rödgröna. Han hävdar att L och Centern absolut inte ger Löfven fria händer om han släpps fram.

– Stefan Löfven lever på nåder av Liberalerna och Centern, ska man komma ihåg. Vi är ett borgerligt parti och vi kommer inte att kompromissa bort våra grundläggande värderingar. Vi kommer inte administrera socialdemokratisk politik, sade Björklund.

Han anger tre skäl till varför han vill godkänna överenskommelsen med S och MP och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, i stället för att släppa fram Ulf Kristersson som ledare för en M+KD regering.

– För att vi fått igenom en omfattande liberal agenda, för att vi får en stabil lösning i riksdagen utan risk för extraval och för att vi minimerar inflytande från de båda ytterkantspartierna.

Björklund säger att han litar på att Moderatledaren Ulf Kristersson inte vill samarbeta med SD.

– Men jag litar också på Jimmie Åkesson (SD), som säger att han ska göra allt för att få inflytande över en sådan regering.

Ett ytterligare tungt skäl för L att släppa fram Stefan Löfven är att Vänsterpartiet blir utan inflytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista