MORDET FILMADES

Högre straff för yxmordet på Magnus Natschki

1:32 min

Hovrätten höjer straffet för den 22-årige man som yxmördade sin vän Magnus Natschki. Han döms till 14 års fängelse. 19-åringen, som filmade mordet får också ett högre fängelsestraff, 13 års fängelse.

36-åriga Magnus Natschki från Göteborg rånades, misshandlades och hölls fången under en hel dag innan han till sist fördes till en skog utanför Uddevalla. Där mördades han med en yxa av sin vän och mordet filmades.

Allt började den 6 december 2017 när tre män knackade på dörren hemma hos Magnus Natschki. När han öppnade stod det klart att han skulle bli rånad, och snart blev också 22-åringen, som också befann sig hemma hos Magnus Natschki, inblandad och vittne till vad han beskriver som en mycket våldsam misshandel.

När de tre männen gjort flera försök att få tag i pengar från Magnus Natschkis konton hällde de i honom alkohol och tabletter innan han leddes ut till en bil utanför lägenheten och kördes till en kolonistuga i Göteborg. 22-åringen följde med till stugan där misshandeln fortsatte hela dagen.

Men berättelserna går isär. 22-åringen menar att han tvingades följa med männen, och att han i någon mening kidnappades av dem, medan de andra tre männens advokater påpekar att han hade mer än en chans att fly innan mordet, om det nu alls var så att han var kidnappad. De tre utpekade männen själva säger att de är oskyldiga.

I kolonistugan fortsatte misshandeln hela dagen innan Natschki än en gång togs in i bilen, då tillsammans med sin 22-åriga vän, en då 19-årig man och en yxa. De körde snudd på planlöst längs E6 från Göteborg och upp till Uddevalla, där de till sist parkerade bilen och fortsatte till fots in i skogen, där Magnus Natschki mördades samtidigt som de filmade.

Sedan åkte de två männen tillbaka till Göteborg, plockade upp en av männen som stannat i kolonistugan och körde vidare söderut genom Europa. Färden slutade i Tyskland när 22-åringen slängde sig ur bilen i farten och lyckades stoppa en ambulans som tog honom till ett sjukhus. Där berättade han flera gånger vad han gjort innan han till sist fick prata med polisen och efter det börjades historien nystas upp.

22-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig eftersom han menar att han blev tvingad att utföra mordet. De andra männen förnekar också brott.

I början av januari dömde Uddevalla tingsrätt fyra av de åtalade till fängelse. De två som dömdes till mord fick 12 respektive 10 års fängelse, ett straff som nu alltså höjs till 14 års, respektive 13 års fängelse.

Ytterligare två män dömdes i tingsrätten till fängelse bland annat för rånet och kidnappningen. En femte åtalad – ägaren till kolonistugan – friades helt från inblandning men dömdes för andra brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista