RADIOKOCKEN

Mousse och mums i Karins chokladfabrik

Choklad betyder "Bittert vatten", men det var motsatsen till det som väntade i matförfattaren och radiokocken Karins chokladkök i Borås. Här är fyra av hennes bästa recept.

Chokladmousse med avokado & kokos (NÖTFRI). 4–6 portioner

  • 1 burk kokosgrädde (400 ml)
  • 3 avokados
  • 10 färska dadlar (urkärnade)
  • 1 dl rå kakao
  • 3 msk kallpressad kokosolja
  • 1 msk lönnsirap eller yaconsirap
  • 1 tsk vanilj
  • en gnutta salt

Gör moussefyllningen några timmar eller dagen innan servering.

  1. Mixa alla ingredienser till moussen i en mixer.
  2. Ställ i kylen i ett par timmar.
  3. Servera moussen med bär samt riven choklad och något crunchigt om så önskas, se nedan.

Till servering:

  • Färska bär
  • Riven mörk choklad
  • Crunch-blandning på pumpafrön, mullbär, kakaonibs, quinoapuffar och bovetecrunch.

Chokladmumsbitar (NÖTFRI) 8–10 bitar

  • 1 dl rå kakaosmör
  • 1 dl rå kakao
  • 2–3 msk yaconsirap eller annan flytande sötning
  • en gnutta salt
  • 1 dl quinoapuffar
  • 1 dl kokoschips
  • 1 dl mullbär
  • 2–3 torkade fikon
  1. Dela kakaosmöret i mindre bitar och smält det varsamt i ett ljummet vattenbad.
  2. När kakaosmöret är helt smält rör du ner kakao och yaconsirap samt en gnutta salt.
  3. Rör om ordentligt. Låt stå.
  4. Klipp fikonen i små bitar. Bryt kokoschipsen i mindre bitar.
  5. Blanda sedan ihop fikon, kokoschips med mullbär och quinoapuffar.
  6. Häll chokladen över och rör om.
  7. Bred eller häll ut allt på ett bakplåtspapper och låt stelna i kyl eller frys.
  8. När chokladen stelnat kan du bryta loss bitar i önskad storlek.
  9. Förvara gärna i frysen.

 Karins Lakritspraliner (NÖTFRI)

  • 1 dl rå kakaosmör
  • 1 dl rå kakao
  • 2–3 msk yaconsirap eller annan flytande sötning
  • en gnutta salt
  • ½–1 msk lakritspulver
  1. Dela kakaosmöret i mindre bitar och smält det varsamt i ett ljummet vattenbad.
  2. När kakaosmöret är helt smält rör du ner kakao och yaconsirap samt en gnutta salt.
  3. Rör om ordentligt. Rör ner lakritspulver.
  4. Fyll pralinformar (i silikon) eller ischokladformar med den färdiga flytande chokladen och ställ i kylen.
    Pralinerna stelnar efter cirka 30–45 minuter. För att få pralinerna att stelna fortare kan du ställa in dem i frysen istället.

 Hampatryffelbollar (NÖTFRI) Cirka 20 stycken

  • 3 dl skalade hampafrön
  • 15 färska dadlar (urkärnade)
  • 2 msk finriven kakaomassa (riv på rivjärn)
  • ½ dl kakao
  • 1–2 msk honung
  • 1 tsk vanilj
  • en gnutta salt
  1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa ganska länge tills det är en helt krämig och slät deg.
  2. Forma till små bollar och rulla i kakao, hampafrön, kakao-nibs eller bärpulver som hallon eller lingon.
  3. Ställ kallt en stund innan servering. Förvara gärna i frysen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista