BUSSOLYCKAN

Busschauffören frias från alla anklagelser

3:35 min

Busschauffören som körde olycksbussen i Sveg för två år sedan frias från alla anklagelser. Det meddelar Borås tingsrätt idag i sin dom.

Den 64-årige chauffören stod åtalad för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Men han frias alltså från alla anklagelser, enligt domen från Borås tingsrätt som meddelades klockan 11 på onsdagen. 

När olyckan skedde klockan sju på morgonen hade chauffören arbetat i ungefär åtta timmar sedan avresan kvällen före.
Under den tiden hade han varken ätit eller druckit, och enligt domstolen skedde troligen olyckan på grund av att chauffören var trött.

Rätten konstaterar vidare att det inte var något fel på bussen eller vägen, och att trötthet därför är enda förklaringen.

Knäckfrågan har då varit om chauffören varit oaktsam genom att han skulle struntat i att han trött.

Tingsrätten säger att föraren hållit sig till färdplanen som hans arbetsgivare gjort upp, en färdplan som andra bussförare före honom har kört efter i 15 år.

Därför kan han inte anses ha agerat oaktsamt när han påbörjade resan enligt resplanen, och inte heller har han varit oaktsam under resans gång eftersom han varken insett eller borde ha insett att han var för trött eller sömnig.

Han kan därför inte ha agerat straffbart oaktsamt, skriver rätten i sin dom.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista