Mer privat vård i Borås

Redan nästa år ska fler privata företag kunna konkurrera inom vården och omsorgen i Borås. Det vill den styrande borgerliga majoriteten.

Från nyår ska småbarnsföräldrar få lite betalt för att vara hemma längre med sina barn, om man passar andra barn också.  Dåligt betalt hemarbete brukar kallas kvinnofälla, men Morgan Hjalmarsson, folkpartist å kommunalråd, håller inte med.

- Nej jag tror att kvinnor kan bestämma själva över det här på ett bra sätt tillsammans med sin man och även då om det gäller barnen.  Så ja ser det bara som en möjlighet för kvinnorna, eller mannen, att vara hemma längre.

Dessutom ska det bli kommunala friskolor i Borås. Och framåt sommaren vill de borgerliga också att privata företag ska kunna konkurrera med kommunen om hemtjänsten. Det ska inte bli dyrare för de gamla, säger Morgan Hjalmarsson, som hoppas att det ska få kommunanställda å säga upp sig å starta eget.

-Det finns säkert många kvinnor inom Borås kommun som inte trivs med den kommunal anställningen, och idag har man inte chans att välja nåt annat.  Med den här reformen öppnar man för möjligheten för hemtjänstpersonal till exempel att byta jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".