Skuggbudget som satsar

En satsning på barn, ungdomar och äldre och 400 nya kommunala jobb. Det är socialdemokraternas budgetförslag inför valet nästa år och recept för att ta tillbaka makten i Borås.

Nu får det vara nog sparat i Borås, tycker socialdemokraterna i sin skuggbudget. De borgerliga har bara de tre senaste åren betalat av kommunens hela 200-miljonersskuld och dessutom börjat samla pengar på banken. Ändå är den borgerliga budgeten nästa år fortsatt stram.

Men den socialdemokratiska oppositionen tycker att det räcker nu och vill satsa:
Fler vuxna i skolan, både lärare, skolsköterskor och annan personal och fler fritidsledare.
Ett helt nytt trygghetsboende. Ett korttidsboende för äldre som har råkat ut för tillfälliga kriser när exempelvis en hustru gått bort eller vid ett strömavbrott.
Allt som allt vill socialdemokraterna spendera 53 miljoner, 400 nya jobb, i Borås, därav 200 plusjobb som staten bekostar till 100 procent.

Partiet vill också inom några år bygga en ny riksväg 42 så att Sjöbo blir av med genomfartstrafiken och man vill bygga en ny idrottshall till Daltorpsskolan.

Även Vänsterpartiet har presenterat ett budgetförslag som skarpt kritiserar att de borgerliga, enligt vänstern, sätter ekonomin före verksamheten.
Vänstern pekar på kommunens egna undersökningar att hälsan är sämst hos de ekonomiskt mest utsatta och lägger återigen fram sitt gamla förslag om en omfördelning, Hässleholmen, Norrby och Sjöbo får mer resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".