Ökat utanförskap i Borås enligt ny rapport

Utanförskapet bland de som bor i utsatta områden i Borås ökar, enligt årets rapport från Folkpartiet om utanförskap. Enligt rapporten har det blivit sämre i de områden i Borås där invånarna ofta är arbetslösa, inte klarar av grundskolan och inte vill rösta i de kommunala valen. Trots det säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (fp) i Borås att det inte är kommunens fel att det blivit sämre.

Undersökningen som folkpartiet gjort i hela Sverige bygger på arbetslöshetssiffror, statistik om hur många som går ur grundskolan med godkända betyg och hur många som röstar i kommunalvalet.

Sedan fås ett index fram som i bästa fall kan berätta om det i vissa områden finns ett utanförskap gentemot samhället i övrigt.

Rapporten kom första gången för några år sedan. I den senaste syns klara försämringar för vissa städer utanför storstadsområdena, däribland Borås. De omården som pekas ut är Hulta, Norrby Hässleholmen och Sjöbo.

Socialdemokraten Per Carlsson i Borås har därför i en fråga till Morgan Hjalmarsson frågat vems felet är och om det borgerliga styret har ansvar för försämringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".