Fällande dom för tjallande advokat

Uppdaterat 15:30
Boråsadvokaten Lars Lundgren fälldes idag för att ha avslöjat en tjallare. Borås tingsrätt dömer honom för brott mot yppandeförbud. Under ett telefonsamtal pekade advokaten ut den person som tjallat - eller golat - på sina medbrottslingar efter ett stort bankrån. Samtalet avlyssnades av polisen.

Det var ett kort uppdrag ur samtalet mellan advokaten Lars Lundgren och den man som ringt upp honom för att fråga om vem som tjallat på sina medbrottslingar efter ett stor bankrån i Grebbestad för två år sedan. Mannens telefon var avlyssnad av polisen eftersom han själv är en tungt belastad brottsling.

Eftersom samtalet finns inspelat har Lars Lundgren svårt att hävda att han sagt något annat än vad som faktiskt sägs på band - bland annat namnet på tjallaren - men har menar att det inte var med uppsåt som han pratade för mycket utan att det skedde av oaktsamhet och därför inte borde ses som ett brott.

Men Borås tingsrätt resonerar annorlunda. Rätten menar att Lundgren som är en erfaren försvarsadvokat borde kunna reglerna för vad man får säga och inte. Tingrätten skriver i sin dom att ”brottet åsidosätter respekten för rättsväsendet” och att man måste kunna ställa särskilt höga krav på just advokater.

Lars Lundgren döms till 24000 kronor i dagsböter. Han säger till Radio Sjuhärad att han tänker överklaga domen.

Reporter: Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".