RADIOKOCKEN

Recept: Kvarnfru Catharinas fisksoppa

Fredag och sol i sikte - då kan radiokock Catharina Johanssons fisksoppa vara helt rätt. Receptet, och många fler, har du här!

Sugen på något gott? Här är Radiokockens gigantiska receptbank! 

Kvarnfruns Fisksoppa, för 4 pers.

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • en bit purjo
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • salt och vitpeppar
  • I burk krossade tomater
  • 2 dl fiskbuljong
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 stor burk persika i lag
  • 2-3 dl grädde
  • persilja, dill, gräslök (färska kryddor)
  • ev. lite honung
  • c:a 600 g fisk, gärna torsk eller lax. Ekologisk och MSC-märkt.

Så gör du:

  1. Börja med att finhacka morötter, lök och purjolöken.
  2. Slå i 2-3 msk olivolja i en rymlig kastrull.
  3. Lägg i curry och gurkmeja och vitlöken. Fräs upp så att kryddornas smaker blommar upp. Lägg i lök, purjon och låt det svettas ihop.
  4. Fyll på med vatten, buljongen, tomatkross, morötterna, grädden och hälften av de färska av kryddorna
  5. Häll på spadet av persikorna, och hacka ner dem i mindre bitar
  6. Låt soppan få ett uppkok. Därefter låt soppan sjuda på svag värme  20-30 minuter
  7. Smaka av, ev tillsätt mer salt, honung eller curry. Den skall vara lite het och söt 
  8. Lägg i fiskbitarna och låt de sjuda ca 5-10 minuter. Ta upp en fiskbit för att se om den är färdig.
  9. Tillsätt resten av de färska kryddorna och provsmaka. Servera och njut!

Kan med fördel serveras med ett gott nybakt bröd, krutonger, scones m.m. En aioli med smak av ramslök passar utmärkt till!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista