Sjukgymnast i Borås blir av med vårdavtal

Landstinget har sagt upp vårdavtalet med sjukgymnast i Borås. I samband med en skatterevision upptäckte man att sjukgymnasten inte förde några patientjournaler.

Och socialstyrelsens granskning visade att hans utrustning var från 50-talet och överallt på mottagningen fanns damm och smuts.

Inga patientjournaler, inget telefonnummer, smuts och damm överallt. Det möttes skatteverket av när dom skulle göra en revision hos en sjukgymnast i Borås. Den manlige sjukgymnasten uppger att han mestadels haft hand om patienter med rörelseproblem från stroke eller cancersjukdomar, men det Socialstyrelsen la märke till på kontrollen var att lokalen inte var det minsta anpassad för rörelsehindrade. Inte heller hade mannen uppdaterat sina kunskaper.

”Vi kom först in i en liten hall och fick sitta och samtala i väntrummet. Alla möbler i väntrummet var väldigt gamla och övriga prydnadssaker såg ut att ha stått orörda en lång tid. Det vi fick se var allt annat än vad vi hade väntat oss av sjukgymnastmottagning. Där fanns två rum. I det innersta fanns två bänkar, båd täckta av ett tjockt lager smuts och damm. Såg inte ut som om något suttit eller legat på bänkarna eller använt något av övriga redskap på mycket länge.”

Efter Skatteverkets iakttagelser bestämde sig Socialstyrelsen för att kolla upp stället. Hygienen var bristande, utrustningen är farlig för patienterna, det fanns inga journaler och man misstänker inkompetens. Sjukgymnasten hade uppgett att han gjorde balansträning med sina patienter, men det fanns igen golvyta eller utrustning, att han använder sig av akupunktur i den starkt nedsmutsade lokalen utgör en hälsorisk för patienterna och socialstyrelsen skriver att det är osannolikt att patienter skulle låta sig behandlas i lokalen.

Nu har landstinget sagt upp avtalet med sjukgymnasten omedelbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".