Flicka dog efter försent kejsarsnitt

En nyfödd flicka dog dagen efter förlossningen på Mölndals sjukhus för snart två år sedan. Nu får den ansvariga läkaren kritik från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Enligt nämnden dröjde hon för länge med kejsarsnitt.

Paret som bor i Sjuhärad skulle få sitt första barn - efter flera år av barnlöshet och också flera alltmer pressande försök med konstgjord befruktning.

En eftermiddag i början av 2004 var det dags att åka till förlossningen, under de kommande timmarna på kvällen upptäckte vårdpersonalen flera varningssignaler som kunde tyda på att barnet redan var ansträngt av syrebrist.

Professorn Ingemar Ingemarsson, med förlossningar som specialitet, har granskat det här fallet och kommit fram till att den kritiserade läkaren borde ha sett till att det blev kejsarsnitt minst en timme tidigare än vad som verkligen blev fallet, det hade enligt professorn troligen räddat barnet. Den kritiserade läkaren håller inte med om att varningssignalerna var så tydliga, men ansvarsnämnden kommer alltså fram till att läkaren har gjort fel som inte går att ursäkta.

Dessutom hade mödravården konstaterat att barnet växte dåligt i slutet av graviditeten - oxå en varningssignal som borde ha lett till en extra undersökning med bland annat ultraljud - kanske kunde en sån extra undersökning ha medverkat till en lyckligare utgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".