BORÅS

Över budget och försenat - nu går Sobacken i mål

3:09 min

På torsdagen slutinvigs det nya energi- och miljöcentret på Sobacken, söder om Borås. Det problemkantade projektet är stadens dyraste investering någonsin: 3,7 miljarder kronor.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan ta de här miljöanläggningarna i drift. Vi har faktiskt ett av världens renast avloppsvatten som vi nu släpper ut i Viskan, säger Jonas Holmberg - kommunikationschef på det kommunala bolaget Borås energi och miljö.

Han pekar på stora miljövinster och en anläggning som tryggar stadens behov av avloppsrening och värme för lång tid framöver. Samtidigt är Sobacken ett projekt som kantats av problem, fördyringar och turbulens inom bolaget Borås energi och miljös företagsledning.

Hör mer i ljudet ovan. 

Dagens invigning inleds kl. 11.30 för inbjudna gäster, bland dem tre ministrar i Sveriges regering: Anders Anders Ygeman (S), Jennie Nilsson (S) och Peter Eriksson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista