Höga hastigheter på riksväg 40

Debatten om olycksrisken på riksväg 40 och flera dödsolyckor på vägen tycks inte ha satt några spår hos bilisterna. En undersökning som i hemlighet genomfördes förra veckan mellan Borås och Ulricehamn visade att var tredje bilist körde för fort.
I fyra dygn förra veckan mättes hastigheten i smyg med radar i en av de olycksdrabbade korsningarna på riksväg 40, Getaredskorset, avtagsvägen till Hökerum. Det visade sig att över 12 000 bilister körde för fort. Över 1 000 av dem körde snabbare än 120 kilometer i timmen och ett 30-tal överskred 150 km/tim. Tillåten hastighet är 90 km/tim. Mätningen gjordes av Borås trafiksäkerhetsråd. Syftet var att undersöka om de refugmarkeringar Vägverket låtit måla på vägen i korsningen hade fått bilisterna att dämpa farten, det skriver Borås Tidning. Totalt passerade över 41 000 bilar korsningen, var tredje körde för fort. Snitthastigheten var under lördag-söndag 96 km/tim, under fredagen var den 92 km/tim. Vanligaste tider för trafiksyndarna var under mellan klockan 6 och 9 på morgnarna samt mellan 19 och 23 på kvällarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".