Bilhandlare åtalad

En bilhandlare i Sjuhärad har åtalas för grov ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen. Enligt åklagaren manipulerade bilhandlaren och revisorn med bokföringen för att kunna få stora lån.

Två gånger under år 2000 gick bilhandlaren - som var en av de främsta i sin bransch i Sjuhärad - upp till Föreningssparbanken i Ulricehamn för att låna pengar, totalt sju miljoner kronor. Det var inga problem att få lånen, för bilhandlaren presenterade siffror som visade att hans företag gick jättebra. Men bara drygt ett år senare, på hösten 2001, gick företaget med 25 anställda plötsligt i konkurs - totalt saknades nästan 32 miljoner kronor. Nu vill åklagaren visa att bilhandlaren helt enkelt bluffade banken med friserade siffror för att få lånen. Istället för en liten nätt vinst på några hundratusen - alltså den version banken fick - hade bilföretaget i verkligheten gjort miljonförluster. Därför åtalas bilhandlaren för grovt bokföringsbrott för att han på ett systematiskt sätt förfalskat bokföringen. Dessutom åtalas han för grovt bedrägeri, för att han anses ha lurat banken med den förfalskade bokföringen. Även hans revisor åtalas för medhjälp till bokföringsbrott. Bilhandlaren åtalas även för att ha skattefuskat - både i företaget och sina egna deklarationer.

Om bilhandlaren fälls vill åklagaren att han också förbjuds att driva företag under flera år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".