Misslyckad miljonsatsning på bredband i Vårgårda

Vårgårda kommun lovade att de flesta hushåll i kommunen skulle kunna få bredband. Men trots nio miljoner kronor fungerar det inte och nu måste det till ytterligare 13 miljoner för att alla vårgårdabor ska kunna få bredband.

Knappen  på Vårgårda kommuns hemsida ”Kan jag få bredband?” fungerar inte. Länken är borttagen eftersom satsningen på bredband inte blev så bra som man tänkt sig.

2003 utrustade skolorna i Vårgårdas ytterområden med master som länkades till en centralmast inne i Vårgårda tätort. Till de lokala masterna skulle hushållen sedan kunna koppla upp sig med små parabolantenner, och på så sätt få bredbandsuppkoppling.

Detta kostade närmare nio miljoner kronor, finansierat huvudsakligen av stat och leverantören men också av kommunen.

Men när väl alla master fanns uppe kunde man bara konstatera att det inte fungerade i glesbygden. Det kuperade och skogsrika landskapet hindrade mastens signaler. Alla skolorna fick visserligen bredbandsuppkoppling. Men de som inte bor så att de nära nog kan se masten, får inte in signalen.

Nu vill kommunen istället ansluta telestationer. Kostnaden beräknas bli drygt 13 miljoner. Vem som ska betala är oklart.

Nästa år hoppas kommunen ändå börja det nya arbetet för att utbyggnaden ska fungera 2008. Då ska alla hushåll i kommunen kunna få bredband om de vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".