Protester stoppade missbrukarboende

Efter protester stoppas planerana på ett missbrukarboende i det gamla elevhemmet på Alingsåsvägen i Borås. Socialnämnden väntas ta beslutet på måndag.

Ett boende i det före detta elevhemmet skulle kosta sju miljoner kronor mer än det alternativ på Göta som man i stället föreslår. Hemmet vid Alingsåsvägen är för stort och för dyrt, enligt socialkontoret.
Grannarnas protester har noterats, men det som avgjort är att de hemlösa behöver bo i små enheter. I den växande gruppen av hemlösa, 77 personer i Borås i september, finns alkoholmissbrukare, narkomaner, psykiskt sjuka, människor med sociala funtionshinder och alla kombinationer däremellan, inte sällan parat med kriminalitet.
De fem personer som idag bor på Sjöbogatan föreslås få flytta till Moldegatan på Göta. De som idag bor i hemmet på Moldegatan skall få nya, individuellt anpassade boenden, enligt socialkontoret. Det nya hemmet på Göta ska präglas av stabilitet och ytterligare tio personer ska anställas. Det blir 14 anställda och personal skall finnas dygnet runt på Göta.
På Sjöbo jobbar fyra anställda med bemanning enbart dagtid och det har fått skyddsombudet att nästan stänga verksamheten.
På Moldegatan skall man kunna ta hand om tio klienter, alltså dubbelt så många som på Sjöbogatan. I övrigt ska de hemlösa i Borås spridas över kommunen till små enheter. Borås kommunstyrelse gav i förra veckan tillstånd till inköp av fler sådana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".