Mina i Göteborgs fiskehamn. Foto: Polisen

Skarpladdad mina i Göteborgs hamn

Marinens ammunitionsröjare har nu besiktigat den mina som en fiskebåt lossat i Göteborgs hamn och har konstaterat att minan är skarpladdad. Enligt miltären kommer man att ta ut minan till havs och spränga den någonstans där det är ofarligt.

Hur det ska göras utan att minan exploderar diskuterar man idag torsdag.

Det var igår onsdag kväll som fiskebåten Rödskär anlöpte fiskehamnen och bad om hjälp att lyfta trålen in på kajen, eftersom lasten var för tung. Med hjälp av en truck kunde trålen lyftas in på kajen och minan hittades.

Tusentals göteborgare fick på torsdagmorgonen problem med att ta sig till sina jobb på grund av polisens avspärrningar. Vid 09.30-tiden öppnades trafikleden längs Göta älv åter för trafik. Enligt marinen är minan ofarlig så länge ingen rör den. Man släpper på trafiken, tills marinens personal börjar arbeta med minan. Trafiken kommer att stängas av igen när arbetet med minan påbörjas. Det är oklart när detta kan ske.

Avspärrningarna omfattade stora delar av hamnområdet, inklusive Stena Lines Tysklands- och Danmarksterminaler och inga färjor kunde ta sig ut eller in i Göteborgs hamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".