Borås har missat betala datorjätte

Borås Stad har missat att betala över en miljon kronor i licensavgifter för dataprogram.
Nu stoppas alla nya datalicenser medan ansvariga undersöker om kommunen ska avbryta samarbetet med Microsoft.

Borås Stad har gått igenom sina program sedan Microsoft, som har en helt dominerande ställning vad gäller grundläggande dataprogram, skrivit och sagt att man tänker inventera Borås licenser.
Ansvariga har kommit fram till att kommunen saknar 1779 licenser, licenser som kostar sammalagt 1,1 miljoner kronor. Det är dels olika kommunala förvaltningar som låtit bli att lösa licenser när de köpt nya datorer, trots att kommunens egna blanketter påpekar den skyldigheten. Dels är det, enligt kommunen, systemleverantörer som inte berättat att det behövs så kallade klientlicenser för datorer som är anslutna till servrar som använder Microsofts operativsystem.
Nu föreslås kommunen betala skulden och förvaltningarna att inte köpa nya licenser.
I januari ska kommunstyrelsen behandla vänsterpartisten Arne P Johanssons motion om att Borås så långt möjligt ska lämna Microsofts program och i stället satsa på gratisprogram. Sådana finns och kan i många fall läsa Microsofts filer.
Borås skulle på så sätt kunna spara uppemot tre miljoner per år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".