Bomhotat plan undersöks

Det var i en flygtidning som någon skrivit ett meddelandet att planet var bomhotat. De 144 passagerarna på KLM-planet utrymdes då och vid lunchtid på lördagen ska planet undersökas av bombhundar.

Det var strax innan KLM-planet skulle starta som en av passagererna larmade kabinpersonalen. Planet som skulle avgå till Holland 7.30 fick avbryta startförberedelserna.

Planet hade kommit till Landvetter från Amsterdam i går kväll och då reagerade ingen. Det var när planet nu på morgonen hade fyllts med passagerare som upptäckte en av passagerarna upptäckte att någon på engelska hade skrivit att det fanns en bomb på planet. Meddelandet fanns nedskrivet i KLM:s egen flygtidning som finns hos alla passagerare.

Passageraren larmade då kabinpersonalen och kaptenen på planet tog allvarligt på hotet och beslutade att ytrymma planet. Gränspolisen vid Landvetter informerades.

-Vi hade ingen anledning att göra någon annan bedömning än kaptenen och det tomma planet transporterades till en avskild plats på flygpltasen, säger Bengt Johnsson, vakthavande befäl vid Landvetter.

Strax efter elva gick bomhundar och polis in i planet för att undersöka om det fanns någon bomb på planet. Samtidigt så gjordes kontroller av passagerarlistorna från planets ankomst i går kväll. De första uppgifterna tyder på att ingen satt just vid den plats där tidningen med hotet fanns men dessa uppgifter är inte bekräftade. Det är dock oklart när och hur meddelandet hamnade i tidningen.

Hittas ingen bomb så är det KLM som vid halv ett tiden kommer att besluta om planet då ska gå till Amsterdam som det var meningen i morse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".