Nej till gemensam anläggning kan ge lång väntan på nya planer

Bara någon dag efter att fotbollsklubbarna i Marks centralort säger nej till att samordna sina fotbollssarenor så får nu IFK Örby nej till att bygga överbyggd konstgräsplan vid sin arena. Platsen där IFK Örby vill ha konstgräs och inomhushall är helt olämplig för en sån anläggning säger nu Miljökontoret i Mark.

Häromdagen sa Fotbollsklubbarna nej till en gemensam anläggning vid Hede utefter Rikväg 41 efter avfarten vid OK-Q8 och MacDonalds. Där skulle Kinna, Skene, Örby Och Kinnahlt kunna få flera fotbollsplaner och på sikt en inomhusarena i ett utmärkt centralt läge, ett sätt att samla de ekonomiska resurserna på ett ställe och på det sätttet få ut mer än om vad varje klubb satsar på sin egen anläggning.

Men klubbarna sa NEJ och sannolikt har möjligheten för all framtid gått klubbarna ur händerna. Ambitionen hos klubbarna var större att mer se till den egna hemmaarenan än att våga satsa på något gemensamt som skulle bli betydlgt större än vad var och en klubb själva skulle kunna skapa på sin egen hemmaplan.

Men det finns flera problem för klubbarna att förverkliga sina egna intressen. IFK Örby vill ha en plan med konstgräs bredvid sin fotbollsplan. Det säger nu Miljökontoret absolut nej till. Att ha en anläggning ovanpå en gammal soptipp som ligger under den tänkta planen är direkt olämpligt. Och att anlägga konstgräs där är problematiskt eftersom gaser kan tränga upp och provrör kan komma att behövas sättasner, för att kontrollera den gamla soptippen. På onsdag kommer miljönännden med stor sannolikhet att bekräftav det bestämda nejet.

Kinna IF vill ha fotbollsplaner på andra sidan Viskan. Något som ligger flera år i framtiden eftersom det är långt innan en färdig detaljplan finns för området där detaljplanen nu visar sig bli betydligt dyrare än tidigare eftersom det nu visat sig att man bara kan bygga hälften så många villor somdet vara planerat.

Arbetet med den nya planen har precis börjat efter att den nya planen underkändes av högre myndigheter då den inte tog tillräcklig hänsyn till strandrätten utefter Viskan. Detkommer därför att ta lång tid innan Kinna IG kan se nya träningsplaner nära till den nuvarande anläggningen vid Viskavallen.