Märkliga effekter av nya taxeringsvärden

Fastighetsskatten för småhus har gett märkliga effekter på flera håll i Sjuhärad. Följden kan bli flera tusen extra i fastighetsskatt för den som råkar ha sitt hus på fel sida om en av skatteverkets taxeringsgränser.

Fastighetsskatten är en skatt som är så viktig för att dra in pengar till staten att inte ens moderaterna kan tänka sig att avskaffa den snabbt.  

Det är dock en skatt som ger anmärkningsvärda skatteeffekter här och där i Sjuhärad. Som tydligt exempel kan vi ta ett antal lantligt belägna hus öster om Gånghester.

Där finns bostadshus på bara några hundra meters avstånd från varandra som beskattas på helt olika nivåer. Fastän det närmast handlar om grannar, så är skillnaden i beskattningen betydande. Taxeringsvärdet för några av husen är höga, de styrs av den hetsigare prisutvecklingen i Gånghesters samhälle. Inom synhåll ligger nästa grupp hus som med ett pennstreck från skatteverket, som betyder att en gräns finns för olika sk värdeområden, har placerats på landsbygden, med lugnare prisutveckling.

För likartade hus på varsin sida om den här osynliga gränsen skiljer sig fastighetsskatten mer än 2500 kronor per år.

Fastighetsskatten är en trasslig och ibland svårförklarlig skatt, reglerna har ändrats och utretts, och ofta ändrats igen. Åtminstone fem större ändringar har det varit på dryga 10 år. Efter nästa val lär det hända saker igen, oberoende av valresultat, detta eftersom både vänsterpartiet och socialdemokrater vill utreda och försöka se till att skatten känns rättvis.De borgerliga och miljöpartiet vill alla börja sänka skatten men är oense om takten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".