Bredbandspengar till Sjuhärad

Regeringen häver frysningen av sammanlagt 560 miljoner kronor till bredbandsutbyggnaden. Det betyder att över 17 miljoner kronor betalas ut till kommuner i Sjuhärad.

Det var strax före jul förra året som regeringen beslutade att frysa utbetalningen som avsatts för att bygga ut bredbandsnäten mellan kommunernas tätorter. Enligt Kommunförbundets innebar det ett avtalsbrott.
Konsekvensen av frysningen blev att kommuner som redan startat projekt eller ville komma i gång tvingades stå för finansieringen på egen hand. För Västra Götalandsregionen innebär det att utbetalningen av sammanlagt 60 miljoner kronor sköts på framtiden Ulricehamn väntar på nästan fem miljoner kronor, Mark 4,3 miljoner, Tranemo 3,6 miljoner, Svenljunga 3,4 miljoner och Herrljunga 700 000 kronor.
Men nu har alltså regeringen beslutat att häva frysningen och alla pengarna betalas ut i år. Under nästa år avslutas den stora satsningen på att bygga ett rikstäckande bredbandsnät. Då har stat och näringsliv satsat sammanlagt cirka 7,5 miljarder kronor på att gräva ner nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".