Gåva ger bullerplank i Borås

Borås kommunstyrelse tackade igår måndag ja till 1,1 miljoner kronor från en privat fastighetsägare som vill bygga ett bullerplank vid Hultasjön -en gåva som väcker frågor om en privatperson ska kunna styra hur Borås Stad investerar sina pengar. Gåvan förutsätter nämligen att kommunen satsar lika mycket pengar på planket.

Det handlar om ett bullerplank mellan Hultasjön och motorvägen i centrala Borås.  Ett bullerplank vid en motorväg ska egentligen bekostas av Vägverket, men där säger man sig inte ha råd med hela kostnaden.

Nu delar alltså den private fastighetsägaren, Borås Stad och Vägverket lika. Ansvariga kommunalrådet Björn Wahllöf tycker att det gäller att gripa tillfället i flykten, eftersom planket inte blir byggt annars. Borås ska alltså bidra med 1,1 miljoner och vänsterblocket menar att de pengarna exempelvis hade varit bättre att satsa på en cykelväg till ridhuset. 

De menar att  kommunen ska bestämma över kommunens pengar, att en privatperson inte ska kunna köpa sig lämpliga beslut. Det handlar inte om att köpa sig några beslut, säger Björn Wahllöf.

Men socialdemokraternas Petter Löberg tycker ärendet är typiskt för Björn Wahllöfs styre. Har det kommit killar med kostym och slips till stadshuset, har de fått beställt precis vad de vill ha, säger Löberg.

Reporter: Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".