Boråsläkare varnad på nytt

En boråsläkare varnas för att ha ordinerat en patient att sluta med sin medicin mot depression. Dagen efter tog patienten livet av sig. Läkaren ordinerade istället meditation och terapi.

Den varnade läkaren träffade patienten bara en gång, i januari 2004. Han kände inte till patientens historia särskilt väl, t ex hade han inte läst journaler från sjukhus och vårdcentral. Det är också kärnan i kritiken från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och som gör att nämnden varnar läkaren. Att ordinera patienten att sluta med sin depressionsmedicin är, enligt nämnden, en drastisk och riskfylld åtgärd. Det borde läkaren inte ha gjort utan att först skaffa sig information om tidigare vård, t ex att beställa kopior på gamla journaler. Läkaren har försvarat sig med att patienten inte visade tecken på att vara så uppenbart och djupt deprimerad, men hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd skriver att även om mannen inte var lätt att bedöma, borde han ha sett till att få läsa journalerna. Att han inte gjorde det är ett fel som inte går att ursäkta. För åtta år sedan blev läkaren av med sin läkarlegitimation efter att ha skrivit ut beroendeframkallande medel allt för lättvindigt. Men han överklagade och fick då tillbaka sin legitimation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".