Tuff kritik i Herrljunga

Missbrukare och personer med psykiska funktionshinder har det tufft i Herrljunga. Enligt en mycket kritisk rapport från Länsstyrelsen har Herrljunga kommun misslyckats med att i många fall ens dokumentera de problem som finns.

Det är kraftig kritik som Länsstyrelsens sociala enhet ger efter en granskning av Herrljunga kommun. Enligt granskningen går det idag inte att ordentligt veta om personer med psykiska funktionshinder ens fått någon riktigt hjälp av kommunen. Det finns ingen riktigt dokumentation av de ärenden som kommunen haft. Sedan finns det stora brister i samarbetet med psykvården i Borås, det saknas riktiga planer för den vård och hjälp som ska ges och ingen av de personer i gruppen som har rätt till hjälp enligt Lagen om Stöd och Service, LSS, har fått det. Dessutom har en del muntliga ansökningar om hjälp inte ens lett till att kommunens tjänstemän utrett behovet. Enligt Länsstyrelsen är det troligt att det saknas tillräckligt med personal i Herrljunga för att ta hand om personer med psykiska funktionshinder. Länsstyrelsen kräver svar på sin kritik senast 1 februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".