Kommunala bilar används för lite

En stor del av tjänsteresorna i Borås stad görs med privata bilar, samtidigt som kommunens bilar står still för mycket. Det visar en ny kartläggning. Enligt rapporten går det göra mycket för att spara pengar och förbättra miljön.

”Intelligenta transporter” heter kartläggningen som just är klar. Uppdraget var att se hur personalen i Borås Stad använder bil för olika tjänsteresor, till exempel när hemtjänsen besöker gamla ute på landet, när byggnadsinspektörer åker på uppdrag och när politiker åker på konferenser och möten.

Målet är att hitta sätt att spara pengar på resorna och att förbättra miljön. Och nog finns det ett och annat att göra, enligt rapporten. Tjänsteresorna med bil i Borås kostade sammanlagt över 30 miljoner kronor förra året varav 17 procent var milersättning till folk som använt den egna bilen i jobbet.

Samtidigt står kommunens egna bilar oanvända i alltför hög grad, enligt rapporten. De bilar som ingår i olika bilpooler och som personalen kan boka rullar för lite för att det ska vara lönsamt. Det behövs ett bättre bilbokningssystem och bättre information om bilpoolerna, tycker utredaren.

Han saknar också konkreta och mätbara mål för hur kommunen ska minska bilresorna och därmed de miljöfarliga utsläppen. Det behövs dessutom fler alternativ till bilen, som gemensamma busskort på förvaltningarna och fler cyklar för dem som bara ska korta sträckor.

Reporter: Lena Löfgren
lena.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".