Avund stark känsla enligt Boråsforskning

Avundsjuka är en mycket stark känsla - också hos vuxna människor. Det visar forskning av Nina Korvela, doktorand i psykologi på Högskolan i Borås. Hon har gjort fördjupad forskning kring avund som visar att avundsjuka finns - oavsett om den är rättvis eller inte.

På Högskolan i Borås trampas nu obruten forskarmark. Nina Korvela, doktorand i psykologi, har skrivit sin första artikel om det som ska bli hennes doktorsavhandling, om en av dom sju dödssynderna: avund.

I en stor enkät har hon undersökt avundsjukans mekanismer i arbetslivet, till exempel när en kollega får nytt jobb och högre lön. Ungefär 300 personer fick svara på Nina Korvelas enkät. Olika grupper fick läsa in sig i olika arbetssituationer.

Ett exempel: några presterade sämre men fick högre lön än en tänkt kollega, medan andra presterade bättre men fick sämre lön. exempel. Sedan fick de ett antal känslor - glädje, ilska, obehag och avund med flera - att välja mellan för att beskriva hur de själva kände. Och avunden var den starkaste känslan, enligt Nina Korvela.

Hon har tänkt att t ex arbetsgivare kan ha nytta av hennes forskning, när avundsjukan mellan medarbetare i värsta fall riskerar att förpesta arbetsmiljön.

Reporter: Nicklas Jacobsson
nicklas.jacobsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".