Patient med prostatacancer glömdes bort - Socialstyrelsen granskar vårdcentral i Ulricehamn

Vårdcentralen Stenbocken i Ulricehamn har anmälts till Socialstyrelsen. En provtagning visade på misstänkt prostatacancer, men trots det glömdes patientens journal bort, och det dröjde ett år innan han kallades till en läkarundersökning.

Mannen sökte hjälp på vårdcentralen i Ulricehamn för ett drygt år sedan. Han kontrollerades med ett så kallat PSA-prov som visade ett misstänkt högt värde. Men istället för att kallas till läkarbesök glömdes patienten och provresultatet bort. Inte förrän i oktober i år - 11 månader senare - upptäckte den vikarierande läkaren som en gång beställt provet att det blivit liggande. Då skickades en remiss till urologen, och patienten fick en tid. Där konstaterade läkaren att mannen hade prostatacancer.

Ännu återstår ytterligare undersökningar av mannen, men han har idag inga smärtor som talar för att cancern har spridit sig ytterligare, enligt distriktsläkaren på vårdcentralen. Nu väntar Socialstyrelsens granskning av ”lex maria”-anmälan för att se vad som brustit i vårdcentralens hantering.